REDOSLED NANOŠENJA PROIZVODA I ZAŠTO JE TAKO KOMPLIKOVANO

Nedavno, na jednom od časova, devojka me je, skoro u panici, očajno pitala, koji je tačno redosled i kako nekad nanosimo korektor, a nekada ne, kako da znamo tačno šta je prajmer, koji puder, kad fiksator, koja nijansa pudera, koja četkica… mnogo pitanja, malo vremena uglavnom da se sve objasni i isproba u praksi.

Setila sam se i sebe na početku, a i kroz razgovor sa iskusnijim šminkerima, shvatila sam da smo svi u jednom momentu, kad smo upisali kurseve, škole, došli u situaciju da se zapitamo, ali šta sad i da sve ono što smo ranije, neko više, neko manje, znali o tehnikama šminkanja, nekako pada u vodu i više ništa ne znamo. A da ne spominjem koliko je bilo jednostavnije nama, pre dvadeset i nešto godina, kad smo počinjale da se šminkamo i kad smo imale jedan puder, biraš između svetlijeg i tamnijeg (uglavnom je proizvodjač bio slovenačka Dalija) i puder u prahu, u početku smo ga kupovale u Kralja Petra, kod čikice koji i dan danas prodaje tamo svoje alhemičarske parfeme, pa je nama prodavao divan puder u prahu sa sitnim svetlucavim česticama, a posle se pojavio i Max Factory, transparentni puder, i to je bilo to. ć

Ne postoji jednostavan odgovor, ali ako ćemo po nekom školskom pravilu, redosled koji se meni pokazao kao najefikasniji je sledeći:

Čišćenje lica micelarnom vodom, uglavnom. Hidriranje: naprskam MAC Prep+Prime, nanesem tanak sloj brzoupijajućeg ulja (ja koristim Smashbox, zatim prajmer, ako ima potrebe, za masnu kožu neki koji sužava pore, za suvu neki koji je dodatno hidrira, nikad dovoljno hidratacije. I onda odgovarajuć puder. Ukoliko ima potrebe, dodajem još i korektor na podočnjake. Ako je koža suva i dehidrirana, često u puder dodam malo tečnog iluminatora, da bih joj vratila sjaj. Kod starijih klijentkinja, izbegavam puder u kamenu, eventualno na T-zonu. I onda opet sledi malo MAC Prep+Prime.

Ali poenta svega je, ono što u školi pokušavam da prenesem polaznicama, ne postoji samo jedno pravilo, vremenom, kroz praksu, i sam šminker uvidi da sva pravila mogu i moraju da se okrenu naopako, da je nekad dovoljno staviti malo korektora na podočnjake, pa da lice dobije svežinu, ali do tog momenta, da bi došli do pozicije da eksperimentišemo i rušimo pravila, moramo da se pridržavamo pravila i kroz rad i praksu naučimo zašto nekad i ne moramo.

Da bi improvizacija bila uspešna, mora da je izvodi profesionalac, koji improvizuje na temeljima prakse i sigurnih pravila. A onda ih ruši. Inače, ako nema profesionalizma kao temelja, sve deluje kao loš amaterizam. Zato, u početku, pridržavajte se pravila. Sami ćete osetiti momenat kad znate da bi na tom licu mnogo bolji efekat dalo nešto drugo. Nekad samo malo vazelina, kao što to radi šminker Andjeline Dzoli, koji je i sam rekao, ona je jedin žena kojojoj možete staviti maskaru, malo vazelina na kapke, obraze i usta, a da izgleda kao da ste je šminkali satima. Ali to je Andjelina…