O ŠKOLI ŠMINKANJA I SERTIFIKATIMA

Vurdelja

Jedna anegdota iz života kaže ovako… Bila jedna žena koja je muku mučila sa detetom koje je jelo previše slatkiša, očajna, zamolila je čuvenog Gandija da joj pomogne i da razgovara sa njenim mališanom, ne bi li ga, svojom reputacijom, osvestio i promenio mu navike. Gandi joj obeća da će to da uradi, ali za tri meseca. Svi su zbunjeno iščekivali taj događaj. Zašto tri meseca, za jedan jednostavan

razgovor? Posle tri meseca, Gandi porazgovara sa detetom, objasni mu kako je šećer loš i kako će, ako ga izbaci, biti zdraviji, jači, bolji. I to je bilo sve. I mališan ga posluša. Posle izvesnog vremena dođe majka da se zahvali Gandiju i reče mu, kako je eto, bila u pravu, jer iste te stvari koje je on rekao detetu, pričala je i ona, ali je to drugačije kad neko ima reputaciju. Samo joj, eto, nije jasno, zašto su morali da čekaju tri meseca? I čuveni Gandi joj reče: Grešite, nije dovoljna reputacija. Da bih obavio takav razgovor, da bi nekom davao savete, morao sam i sam biti i sam dosledan onom što pričam, odnosno da živim ono što propagiram. Vidite, da bih ubedio Vaše dete u ono isto što ste mu Vi pričali, morao sam i sam da se odreknem potpuno konzumacije šećera. Zato mi je trebalo tri meseca.

Juče, u jednom slatkom frizerskom salonu na Dorćolu, sa divnim ženama sa kojima sarađujem, započela je priča o tome kako je teško naći nekog kompletnog radnika. Elem, njima treba neko ko dobro radi nokte i trepavice i bez obzira što daju fiksnu platu i dobre uslove, nikako da ostvare saradnju sa nekim ko bi to radio korektno i profesionalno. Taj razgovor ne bi bio toliko apsurdan da nemamo na svakom ćošku ljude koji su završili kurseve i obuke. S obzirom da i sama imam iskustvo predavača u edukativnom centru, setila sam se svojih početaka i koliko je puno lica bilo potrebno da našminkam, da bih uopšte pomislila prvi put da mogu svoje umeće i da naplatim. I sada, kada držim časove i sama, iskreno se trudim da svoje iskustvo prenesem i pozitivno i negativno. Volela bih da mogu svakom ko je rešen da upiše kurs šminkanja objasnim kako taj posao izgleda iz ugla nekog ko se time bavi. Da neće biti dovoljno da napravite make up fb stranicu i stavite slike, da neće biti dovoljno što ćete podeliti flajere i vizit karte, da neće biti dovoljno što ste našminkali čitav komšiluk i sve prijateljice i da nije dovoljno kupiti 10 četkica i par pudera, i da kineske četkice ništa ne mogu da urade kako treba, da ne postoji način da sa jeftinim proizvodima postignete glamur, na žalost. Za četiri godine koliko se ovim bavim, 90% ako ne i više, mušterija sam imala zato što me je neko preporučio. Da, plaćala sam u par navrata reklame na fb i na instagramu. Za ozbiljan rad nije dovoljan sertifikat. U edukativnom centru gde predajem imamo princip da i posle završenog kursa osoba može da dolazi i da vežba. Ne iskoriste svi tu priliku.

Jednom me je jedna majka, čija je ćerka završila kod nas kurs, pitala da li da joj plati i još dodatni kurs kod Vurdelje (kojeg inače smatram za vrhunskog profesionalca), a ja sam je samo zamolila, da pre nego što uplate kurs, devojka (inače stvarno talentovana i draga osoba), našminka 50 različitih lica. I da mi pošalje fotografije da svaku izanaliziramo. Nisam dobila nijednu fotografiju.

Zašto samo spomenula Gandija na početku priče? Zato što sam, pre nego što sam počela da naplaćujem šminkanje našminkala bezbroj lica besplatno. Zato što nije dovoljan sertifikat. Zato što nije dovoljno ni da odete na neko predavanje i masterklas na kojem ćete gledati iskusnog šminkera, koji je doveo svog modela, koji je, naravno, prelepa devojka, na kojem pokazuje tajne šminkanja. Jer to što će on odraditi na toj devojci, kad odradite na nekom ko ima drugačiji tip kože i drugačije crte lica, može da izgleda groteskno. I dan danas nikad ne odbijam priliku da odradim neko šminkanje i besplatno, samo da bih probala nešto novo, dodirnula neko novo lice, jer je neverovatno koliko iz svakog šminkanja nešto novo naučite.

Tajne velikih majstora uvek su se krile u detaljima. I vežbanju. I upornosti. I doslednosti. Inače sve drugo su prazne priče na koje ni mala deca ne padaju.