O cenama

Često se mogu po forumima pročitati rasprave oko cena profesionalnog šminkanja. Ukoliko je cena 50evra, ona daje kredibilitet određenom šminkeru, nekom je ista cena nezamisliva. Takođe, kad šminker naplaćuje manje, odmah slede komentari ”nema šanse da šminka sa original šminkom”, ako je cena preko 100 evra, kod njega je sve bukirano do kraja godine, pa onda naravno čitamo,  u skladu sa tim, ,,pljačka, nikad ne bih dala toliko”, neko drugi bi dao bez razmišljanja.. sve u svemu velika je tu zbrka i što više buke, sve je slika zamagljenija, šta zapravo vama neko nudi za vaš novac.

Cena mog šminkanja, sa dolaskom na kućnu adresu je 20 evra. Proba je isto toliko, zato što probu odradim sa istim proizvodima i na isti način na koji bih inače radila, samo što tom prilikom sa klijentom možeš da se konsultuješ da li želi možda jaču luk obrva, boje, korekcije, sve ono u čemu se individualno možemo razlikovati. 

Moja cena je tolika, iako koristim brendiranu, kvalitetnu i original šminku. Šminkeri, istina je, imaju velika ulaganja, pogotovo u početku. Ali kad jednom napunite kofer, sa osnovnim stvarima, nećete bočicu pudera potrošiti za jedno šminkanje.

Shvatila sam da ljudi cene ono što dobro plate. Kvalitet određuje cenu, skupa stvar koju imamo na sebi, na žalost, često nam se čini, određuje našu vrednost. Tako nam je zapisano u genetskom kodu. Tako nam je nametnuto, putem medija. Ponosni smo ako smo imamo mogućnost da sebi priuštimo nešto što je skupo. I često ima istine u tome da cena ide uz kvalitet. Ali u tu cenu je ugrađena i zarada za marketing, i to debela.

Takođe smatram da svako ima pravo da formira cenu svog rada onako kako njemu odgovara. Ako neko ima toliko uspeha da može da odredi svoju cenu 100 evra i da ima posla toliko posla da kod njega ne možete zakazati termin, budite sigurni da je ta osoba uložila godine rada, veliki kapital, puno truda, talenta i odricanja da bi sebi napravila takav status, a to se odnosi i na svaki drugi posao. Takođe, ne znači da sve što je jeftino, nema nikakvu vrednost. Konkurencija na ovom polju je ogromna i treba puno vremena da bi imao svoju bazu klijenata.

Poenta ovog posta je sledeća, želim da sa mojim budućim klijentima uspostavim odnos, da svakom ko je zainteresovan i razmišlja kojeg šminkera da odabere, dam mogućnost da mi pošalje sliku, da se pre zakazivanja dogovorimo, konsultujemo, upoznamo. To što ćete me kontaktirati, naravno nikog ne obavezuje ni da me angažuje.

Na stranici http://www.maramua.com/contact-me/ mi možete postaviti bilo koje pitanje, odgovaram svima. 

,,Go slow, go far…”